TCC-group in aktie tijdens de vogelgriep uitbraak in Westfalen Duitsland

TCC-group is in aktie geweest tijdens de vogelgriep uitbraak in Westfalen Duitsland. Ons bedrijf is door de Duitse provincie Westfalen ingehuurd om alle uitbraken van de Vogelgriep aldaar zo snel mogelijk te stoppen. Dit gebeurd door het ruimen van de pluimveebestanden, het doden van muizen, ratten en andere pestdieren die het virus naar andere pluimveestallen kunnen transporteren.
Ook de afvoer van de gedode dieren naar het destructiebedrijf werd door de TCC-group geregeld.

TCC-Group in actie tijdens ruiming kippen besmet met vogelgriep in Westfalen Duitsland
TCC-Group in actie tijdens ruiming kippen besmet met vogelgriep in Westfalen Duitsland

 

Veel van de besmettelijke dierziektes zijn overdraagbaar op mensen.

Volgens de A-lijst van gevaarlijke dierziekten, zoals deze is te vinden bij de OIE (Wereld Organisatie voor Dieren Welzijn) kunnen epidemieën op elk moment uitbreken. Ook zijn veel van de dierziektes overdraagbaar op mensen. Dit concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport ‘Emerging zoönoses‘. Dit rapport is aangeboden aan demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw.

Aziatische Vogelgriep sloeg als eens over op de mens

Dit was enkele jaren geleden het geval in China waar de Avian Influenza H7N9 ( Vogelgriep ) oversloeg op mensen. Dit was in april 2013. Door de uitbraak in diverse steden ontstond een bijna onhoudbare situatie aldaar. U herinnert zich vast nog de beelden van de burgers in de steden die alleen nog maar naar buiten konden met mondkapjes. Bij de patiënten die werden getroffen heeft het virus hoge koorts en een ernstige longontsteking veroorzaakt. Enkele van hen zijn overleden. De patiënten hebben onderling geen contact gehad en bij mensen in de directe omgeving van de patiënten is toen geen besmetting aangetoond. De Chinese autoriteiten hebben toen gezamenlijk met de WHO onderzoek gedaan naar dit virus, de patiënten en de mogelijke bron van hun besmetting.

Kaartje China uitbraak 2013 Vogelgriep H7N9
Kaartje China uitbraak 2013 Vogelgriep H7N9

Maar liefst 86 dierziekten die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen

In het betreffende rapport staat ook een lijst met maar liefst 86 dierziekten die mogelijk een gevaar kunnen vormen voor mensen. De meest bedreigende dierziekten genoemd in bovenstaande rapport  zijn de Aziatische vogelgriep (H5N1, H5N8 en andere varianten), toxoplasma gondii wat door katten kan worden overgebracht, Japanse Encephalitus virus wat muggen bij zich kunnen dragen en Q-koorts. Deze infectieziekten kunnen worden overgebracht door vee, huisdieren of muggen en teken.

Goede samenwerking nodig voor het voorkomen van verspreiding gevaarlijke dierziekten

Om verspreiding te voorkomen moet er daarom goed worden samengewerkt tussen de diergeneeskunde en de gezondheidszorg voor mensen. Ook moeten er op tijd quarantaine maatregelen worden genomen. De NVWA (in Nederland) en de FAVV (in België) moeten dan ook zijn voorbereid op uitbraken van dit soort epidemieën.

 

Als er dieren moeten worden gedood dan wel zo diervriendelijk als mogelijk

Het is ook van belang dat de geïnfecteerde dierbestanden op een voor mensen veilige en voor dieren zo diervriendelijk mogelijke wijze worden gedood en daarna op veilige wijze worden vernietigd. Voor dit laatste deel wordt de TCC-group uit Amsterdam ingezet. Want het doden van dieren is op een zeker moment niet te voorkomen. TCC-groep heeft diverse standby contracten met diverse overheden.

Lijden van dieren zoveel mogelijk voorkomen

Geen enkel dier zou onnodig moeten lijden, omdat mensen zich niet (goed) hebben voorbereid. De TCC-group heeft zich tot doel gesteld om pluimvee en andere dieren die zijn geïnfecteerd met dodelijke ziekten op de meest efficiënte manier mogelijk te doden. Dit met het accent op het welzijn van de dieren.

Als Europese marktleider in het doden van dieren  hebben wij de modernste apparatuur. Ook is ons uitstekend getrainde personeel bekend met de Europese wetgeving en regels.

Dit alles is de reden dat Westfalen in Duitsland voor de TCC-group heeft gekozen. Voor de zekerheid van het diervriendelijk ruimen van besmette pluimveebestanden.

TCC is er klaar voor, U ook?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *