Vogelgriepvirus H5N8 is zeer besmettelijk voor vogels en dus ook pluimvee als kippen en kalkoenen.

Het vogelgriepvirus wordt  meegedragen door watervogels. Hierdoor zijn pluimveehouders met uitloopkippen, maar ook met water binnen een straal van 500 meter van het bedrijf extra bevattelijk voor het H5N8 vogelgriepvirus.

Wat gebeurt er met met vogelgriep besmette kippen?

De besmette kippen kunnen ziek worden, een verlaagde voedselopname laten zien en de eierproductie gaat omlaag.

Waar kan het vogelgriepvirus toeslaan?

Op dit moment zijn er hier in Nederland al weer dode watervogels ontdekt in de provincies Utrecht en Zeeland. Echter kan je er van uit gaan dat het virus in het hele land kan opduiken op elk moment. De watervogels komen hier vanuit diverse noordelijker gelegen landen. Sommigen om hier te overwinteren. Anderen zien ons land als een tussenstop naar de meer zuidelijk gelegen landen.

Ook in buitenland worden momenteel (oktober/november 2017) veel dode watervogels gevonden met H5N8 vogelgriep

Niet alleen in Nederland zijn er met H5N8 besmette dode watervogels aangetroffen.
In Zwitserland Zwanen met H5N8.
Duitsland Eenden met H5N8.
Italië momenteel 2 uitbraken H5N8 bij o.a. Zwanen.
Frankrijk zijn ook besmette watervogels gevonden.

Methoden van verspreiding van de vogelgriep H5N8 besmetting:

Zoals hierboven als beschreven wordt het virus verspreid door watervogels tijdens hun trek naar de warme lande in de herfst. In de lente komen zij weer naar de voedselrijke gebieden in o.a. noordelijk Europa.

 

H5N8 Vogelgriepvirus duikt weer op in Europa. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italie zijn dode watervogels ontdekt en is pluimvee besmet.
Vogel migratie routes geven aan hoe het vogelgriepvirus zich verspreid. (H5N1 uitbraak 2006)

Transport

Een besmetting kan ook naar een ander land overslaan door de transporten van besmet pluimvee. Om deze reden wordt er bij ontdekking  van het vogelgriepvirus altijd direct een vervoersblokkade voor pluimvee om de besmettingshaard heen opgelegd.

Welke voorzorgsmaatregelen kunnen worden getroffen bij vogelgriep:

Bij een uitbraak van de vogelgriep kan er een ophokplicht en een afschermplicht worden ingesteld voor pluimveebedrijven in Nederland.

Welke aanvullende maatregelen kunnen worden getroffen bij vogelgriep:

De bezoekersregeling voor pluimveebedrijven kan worden aangescherpt. Dat houdt in dat mensen van buiten het bedEen deel van het pluimvee wordt in andere landen geslacht.rijf de stallen niet meer mogen bezoeken. Daarnaast mogen bezoekers van dierentuinen en boerderijen niet in direct contact komen met de gehouden vogels. Sierpluimvee en watervogels mogen volgens het ministerie bij van kracht worden van deze maatregelen ook niet meer tentoongesteld worden.

Jacht op watervogels word stilgelegd bij vogelgriep:

Jagers mogen zich bij een vogelgriep uitbraak niet meer richten op watervogels. Ook moeten zij er rekening mee houden dat ze watervogels niet storen bij hun jacht op andere dieren.

Extra controles van de NVWA bij uitbraak vogelgriep:

Inspecteurs van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleren pluimveebedrijven.

Vervoersverbod voor vee, eieren en mest bij uitbraak vogelgriep:

Als het vogelgriep virus bij een bedrijf wordt ontdekt, wordt een vervoersverbod opgelegd voor het gebied rond het bedrijf. De afstand waarbinnen het vervoersverbod geld is iets meer dan 1km rondom de besmettingshaard. Binnen dat gebied word dan vervoer van vee, eieren en mest verboden. Houders (ook particulieren) moeten hun pluimvee afschermen, zodat ze niet in contact kunnen komen met wilde vogels of uitwerpselen van andere vogels.

Besmette stallen en pluimvee binnen een gebied rondom de besmetting kunnen worden geruimd.

In het geval van een vastgestelde uitbraak van vogelgriep zal het getroffen bedrijf moeten worden geruimd. Dit houd in dat de pluimveehouder contact opneemt met de TCC-group.

U kunt een Offerte Aanvragen door op de link in deze zin te klikken.

Er word dan bekeken wat de beste methode is om het pluimvee te doden zonder al te veel stress te veroorzaken bij de dieren. TCC-group regelt alles voor u. Ook de afvoer van de kadavers naar de RENDAC.

Veel meer informatie over de vogelgriep kunt u ook vinden op de door ons gesponsorde website KippenRuimen.nl